Monday, April 20, 2015

KEHIDUPAN: Mengapa Rindu Itu Harus Bagi Yang Bercinta?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..
Mesti ramai yang tertanya-tanya. Bukan tanya SP tapi terfikir sendirian. Mengapa rasa rindu itu tiba-tiba wujud? 

RINDU


Rindu itu wujud apabila kita teringatkan seseorang tanpa sebab. Senang cakap, tetibe je orang tu muncul dalam fikiran kita. Boleh jadi ibu kita, boleh jadi ayah kita, boleh jadi kesayangan kita. Benda ni lumrah kehidupan. Memang kita akan terfikirkan seseorang yang kita sayang tu walaupun tanpa sebab. Adakalanya, kita bergaduh dengan orang tu, atau buat-buat merajuk dengan seseorang. Lepas tu, kita tidur, tak pasal-pasal termimpikan orang yang kita gaduh tu. Itu tandanya rindu.


Ada sesetengah kes, merindui seseorang sehingga keluar air mata. Rindu yang teramat sangat la tu. Itu normal. Rindu sampai rasa sedih sebab tak dapat jumpa. Disebabkan hal itu, mood jadi tak tentu arah, sensitif, rasa nak marah, rasa nak menjerit.


Ada sesetengah kes pula, dia tak nak rasa rindu ni sebab rasa rindu ni buat dia rasa lemah. Bila dia lemah, dia akan diperbodohkan. Adanya orang sebegini bukannya dia tak nak rasa rindu, tetapi, mereka rindu nak rasa rindu. Dia cakap tak nak berasa sebegitu kerana takut terluka. Hatinya pernah terluka dek manusia yang tak menghargai ketulusan cintanya.Walaubagaimanapun, setiap manusia pasti merasa rindu, sama ada kepada benda atau manusia, semuanya pasti berasa rindu kepada seseorang atau sesuatu. Jangan risau atau takut apabila terasa rindu kerana perasaan itu normal sebagai manusia yang mempunyai perikemanusiaan. 


Ha? SP rindu siapa? Sibuk je korang nak tahu. Kalau SP, pertamanya SP rindukan kampung halaman, keluarga di rumah. Lepas tu, SP rindu kat menantu mak. Siapa? Pandai-pandailah cari sendiri. Yang penting mak SP dah bagi greenlight. Tinggal nak jalankan pelan pelaksanaan yang dah rancang sejak sekolah lagi. InsyaAllah dipermudahkan segalanya. Moga impian bersama menjadi kenyataan.

Sekian, terima kasih. =)

No comments:

Post a Comment

da bace, komen yerr...

Save Gaza

Save Gaza Denaihati